| KOLEJ TUN DR ISMAIL

BAKAL PELAJAR

 

CARA MEMOHON

Permohonan kemasukan ke UPM bagi pengambilan setiap tahun adalah melalui Aplikasi Dalam Talian (Online Application) yang diselaraskan oleh Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi Malaysia. 

Pemohon boleh melayari Laman Web http://upu.moe.gov.my/ untuk mendapatkan maklumat lengkap mengenai syarat am serta keperluan Khas Program dan seterusnya mengemukakan permohonan melalui Aplikasi Dalam Talian selepas iklan mengenai disiarkan dalam akhbar utama tempatan.

Kolej Tun Dr. Ismail (KTDI) merupakan antara kolej yang terawal dibina dikampus UPM Serdang. KTDI yang dahulunya terkenal dengan jolokan "Third" yang bermaksud 'ketiga' merupakan kolej ketiga dibangunkan selepas Kolej Mohamad Rashid dan Kolej Kedua. Selari dengan visi dan misi universiti, Kolej Tun Dr. Ismail berusaha menyediakan kemudahan penginapan yang kondusif.

Kolej Tun Dr. Ismail mempunyai 8 buah blok  (6 blok  perempuan dan 2 blok lelaki) dengan kapasiti bilik yang boleh diisi adalah sebanyak 327 buah bilik bagi muatan 2 orang sebilik yang dikhususkan kepada semua pelajar yang menginap di kolej. 

 

Penginapan yang disediakan juga dibuka untuk penyewaan oleh pihak luar. Kadar bayaran untuk setiap penginapan adalah berbeza mengikut kategori. Kadar bayaran adalah seperti berikut :

 

Bil

Kategori

Kadar bayaran

1.

Pelajar UPM, IPTA dan Sekolah

RM 4.00 /seorang/bilik

RM10.00 (penggunaan bantal, sarung bantal & cadar untuk sekali penggunaan)

 

2.

Pelajar Pasca Siswazah (Tempatan)

RM 11.00/seorang/bilik

RM 5.50/2 orang/bilik

 

3.

Pelajar Antarabangsa

RM 18.00/seorang/bilik

RM 9.00/2 orang/bilik

 

4.

Agensi luar

RM10.00/2 orang/bilik

RM 15.00 (penggunaan bantal, sarung bantal & cadar sekali penggunaan).

 

 

 Sumber : Minit  417.05 (v)(b) JPU UPM bertarikh 02.11.2011

BWDXAAp:00:40